EUROVISION, DAR UNDE E ‘’EURO-VIZIUNEA’’?

EUROVISION, DAR UNDE E ‘’EURO-VIZIUNEA’’?

Nu fac parte dintr-un juriu muzical, dar am avut mereu feeling la piesele bune, le-am simtit, am mirosit ca pot ajunge hituri. Ei, bine, pot spune cu mana pe inima ca la Eurovision, in ultimii ani, rar auzi o piesa foarte buna, care sa devina un potential hit european sau mondial. Poate pe plan local ea atrage lumea.

Eu zic ca nici de la Eurovisionul asta n-o sa rupa gura targului vreo piesa. Le-am ascultat pe toate de mai multe ori, sa vad daca imi spun ceva. Cu indulgenta am ales 4-5, mai rasarite. Dar nu as pune niciuna intr-un play-list la radio, zau!

Pai, atunci ma intreb care e rolul acestui ‘’Eurovision’’?! De promovat artisti, se pare ca nu. Pentru ca auzi o data, de doua ori de ei, apoi la revedere! De promovat cele mai bune piese, no way! Sunt solisti, trupe mult mai bune in fiecare tara, care scot mega-hituri, dar care nu participa niciodata la ‘’Eurovision’’.

Romania nu e in finala anul asta, semn ca milioanele de romani de afara n-au mai incins liniile telefonice. Asa, ca o consolare, sa stiti ca nici Rusia nu e. Piesa lui The Humans Goodbey nu e nici rea, da nici buna. Poate merita sa fie in finala la ce am auzit. Dar cu piesa asta, trupa nu va intra niciodata pe un radio CHR de la noi. Trebuie sa scoata ceva mai bun, cu un sound mai nou, ca sa prinda piata. Trupa are potential, iar blondina are voce bunicica, nu zic!  

Voci bune sunt milioane in toata lumea. Si daca te uiti la ‘’Vocea Romaniei’’, rar auzi o voce proasta.

Asa, sa revin la ce am ascultat printre piesele de anul asta, de la Lisabona. Finlanda mi s-a parut ca a venit cu o piesa cu sound nou. Bine, nu cred ca o sa rupa. Si nu cred ca o sa castige, pentru ca ‘’Eurovision’’ e despre altceva, nu despre cea mai buna piesa. Aici au castigat doi transexuali. Si nu am nimic cu ei, piesa din 98 a Danei International – Diva a fost chiar buna si a devenit hit European. Cea a fetei cu barba, Conchita Wurst, a uitat-o toata lumea!

In trecut, Eurovisionul a fost castigat de ABBA, Celine Dion, Brotherhood of Man (hai, ca stie toata lumea mega-hitul – Save Your Kisses For Me), Johnny Logan (chiar de doua ori, cu doua piese care se asculta si azi la radiourile cu profil ‘’oldies’’) sau Bucks Fizz (si al lor Making Your Mind Up). Nu mai zic de Katrina and The Waves – cu Love Shine A Light sau de Toto Cutugno cu Insieme. Mai recent, adica in ultimii 20 de ani, turcoaica Sertab Erener a cucerit piata europeana cu a ei piesa castigatoare la Eurovision – Every Way That I Can, Ruslana a prins bine aici in estul Europei, iar Helena Paparizou (fata de la Antique) a dat lovitura cu My Number One, la fel – un hit European de succes. Ultima piesa are a ajuns mare pe continent de la Eurovision e cea a lui Loreen. Castigatoare in 2012, ‘’Euphoria’’ a prins la public. Dar au trecut 6 ani, da 6, de cand Eurovisionul nu a mai lansat nimic ofertant pentru piata muzicala. Pai, atunci intreb din nou care e rolul acestui concurs, pe care se cheltuiesc bani foarte multi?!

Da, el inca are priza la televiziunile nationale. Si in Romania, Eurovisionul a facut mereu audiente decente. Parerea mea, si cu asta inchei, e ca Eurovision nu mai e despre muzica. E despre altceva. Nu imi dau seama exact ce. Pentru ca el e pasat an de an unor tari pregatite sa-l organizeze. Nu am informatii despre asa ceva, nici nu as avea de unde, dar asa mi se pare. Pacat ca vocile mari fug de acest concurs, pentru ca el putea fi mult mai atractiv, mult mai palpitant, mult mai interesant. Incepe, usor, usor sa devina un ‘’Cerb de Aur’’ aflat in captivitate, care isi numara zilele.   

sursa foto: www.facebook.com/EurovisionSongContest/

Related posts

Leave a Comment