10 LUCRURI DESPRE POSTURILE DE RADIO DIN ROMANIA

10 LUCRURI DESPRE POSTURILE DE RADIO DIN ROMANIA

Urci in masina, ai uitat sa scoti stick-ul din geanta de laptop, ti-e lene sa te mai apleci (intorci dupa el) si dai drumul la radio. Pleci in vacanta si nu iti pasa ce asculti in masina, dai drumul la radio. Mergi la munca cu metroul, pui castile si ca sa nu-ti pape youtube-ul toti giga, asculti un radio. Nostalgicii inca mai asculta radio in bucatarie dimineata, cand beau cafeaua!

Nu se mai asculta Radio ca pe vremuri (sa zic acum vreo 15-20 de ani), cand stiai ce program urmeaza, cine prezinta, cunosteai toate vocile. S-au schimbat multe, piata e mult, mult mai mare si e pentru aproape toate gusturile. De ce spun aproape?! Pentru ca e o plaja mare de oameni care nu se regaseste in muzica difuzata la Radio.

  1. MATINALUL, LA CATERINCA – e programul prime-time pentru fiecare Radio si aici se da cea mai mare lupta la audienta. Parerea mea e ca s-a ajuns la prea multa vorbarie si prea putina muzica. Radio se asculta si pentru infromare, dar si pentru relaxare. Iar relaxarea ar trebui sa vina prin muzica! Nu se mai intampla asta, iar lumea asculta acum programele matinale pentru glume (bune sau proaste) si pentru ‘’caterinci’’, ca altfel nu pot sa le zic!
  2. PLAYLIST-urile nu mai sunt asa cum le stiam, cum le faceam. Radiourile CHR (Contemporary Hit Radio) se copiaza 99 la suta unul pe celalalt. Nu mai este acea concurenta, ca pe vremuri, sa lansez eu primul melodia. Acum, casele de discuri o trimit la toti. Inainte erau luni, intre o piesa lansata de un radio si de celalalt! Concluzia: melodiile difera putin de la un post CHR la altul. Muzica e putin mai variata la posturi gen Europa FM, Magic FM sau Digi FM, care merg pe un play-list vast cu muzica noua intercalata cu cea veche, de calitate. In general, toate au un playlist bine ordonat, bine gandit.
  3. VOCI – lumea s-a perfectionat si, in general, auzi doar voci bune la Radio. In afara programelor de matinal, omul de radio trebuie sa scoata cat mai putine vorbe si sa fie cat mai scurt in prezentari. Legea numarul 1, pe care o aveam scrisa pe vremuri pe pereti – nu se prezinta ultima piesa si urmatoarea (da, era lege!) – a devenit azi o regula! Totusi, vocile vechi, cunoscute sunt, poate nu cele mai bune, dar cu siguranta cele mai cautate.
  4. HEAVY ROTATION – este rotatia pieselor care merg cel mai bine la public sau pe care vrei sa i-o bagi pe gat omului! Si aici, vremurile s-au schimbat. Daca acum in Heavy Rotation sunt nenumarate piese, aproape toate cele care sunt in Top 30, 40, 50 (in functie de postul de Radio), in trecut intrau in Heavy Rotation doar cele mai bune 10 melodii. Pe care le schimbai saptamanal. Si, da, ca si acum si atunci era cate o melodie pe care o ascultai aproape in fiecare ora!
  5. FRECVENTA – acum, daca nu ar exista acel RDS care sa iti afiseze ce post asculti, habar n-ai avea pe ce frecventa te afli. Inainte, pentru ca numarul radio-urilor era mic, lumea stia pe ce frecventa din FM sa mearga, ca sa auda ce isi doreste. Stiai ca pe 96.1 e Contact, ca pe 100.2 dai de Radio 21, ca pe 102.8 gasesti PRO FM-ul. Ele au ramas acolo, dar la cele noi putini mai cunosc frecventele.
  6. STIRILE – pe vremuri, stirile erau, oarecum, impartite. Cele mai importante radio-uri nu se bateau cap in cap. Unul avea stiri la fix, celalalt la jumatate orei. Acum, aproape toate radio-urile au jurnalul principal la fix, iar unele merg si pe cateva titluri, la ‘’si jumate’’’!
  7. RADIO ON-LINE – acum 20 de ani, pe partea de on-line, radio-urile erau departe, dar departe de nivelul de acum. Unele nici nu existau, practic, pe net. Acum, on-line-ul culege, aduna o multime de oameni. E mai simpu sa dai drumul unui radio din on-line, decat sa cauti frecvente pe un aparat de radio. Chiar si in masina, e o moda sa asculti radio-uri on-line, mai ales ca plaja e destul de larga si poti alege orice radio din lume. Nu esti obligat sa te opresti doar la cele romanesti.
  8. RADIO-URI DE GEN – la noi in Romania nu prea sunt. ROCK FM poate fi un exemplu – difuzeaza doar muzica Rock, dar multa lume se plange de play-listul scurt, cu multe repetari. Asta nu e o problema, se poate imbunatati. Problema e ca, e cam singurul. In afara CHR-urilor, Europa FM si DIGI FM merg pe muzica noua si veche la pachet. Magic FM, pe muzica cunoscuta, fredonabila. Romantic FM – pe o muzica sa-i zic, mai putin cunoscuta pentru urechile oamenilor, dar placuta, linistita. Mai sunt cele cu muzica de club, care si-au castigat repede notorietate, iar muzica lor se adreseaza in general tinerilor, pana in 30 de ani. Mai este si un radio de Sport – Total Sport FM, care trebuie amintit aici. National FM, de exemplu, difuzeaza doar muzica romaneasca. De toate genurile si din toti anii. E o nisa ok, pe care lumea o gusta la noi. Dar piata e deschisa si poate fi mult mai larga. Poate ca in curand vor aparea si la noi posturi tematice: doar cu muzica din anii 80, altele doar cu melodii din anii 90, altele cu muzica R & B, etc…
  9. ACOPERIREA – e foarte importanta si foarte permisiva. Na, Romania e o tara mica. Daca in alte tari nu exista doua radiouri in acelasi oras (Grecia e un exemplu), in Romania sunt posturi din FM cu acoperire nationala. Kiss FM si Europa FM stau cel mai bine. Apoi vin Radio ZU, Digi FM, Pro FM, Radio Virgin (fostul 21), Magic FM, etc… Din cate stiu, dar informatia nu e suta la suta sigura, posturile nu mai sunt obligate, ca acum 10-15 ani, sa aiba cateva ore de program local. Asa ca nu trebuie sa mai angajeze oameni, care sa faca programe si in orasele mai mici. Asta inseamna cheltuieli mai putine.
  10. AUDIENTE: in Bucuresti, matinalul de la Zu este numarul 1. Asta inseamna ca domina prime-time-ul, care la radio e dimineata, spre deosibire de TV, unde prime-time-ul e seara. La primele masuratori din 2018, Zu e primul loc pe Bucuresti, urmat de Romania Actualitati (ambele sunt intr-o mica scadere). Apoi vin pe rand, Kiss FM, Magic FM, Europa FM. Pe urban, KISS FM sta cel mai bine, ajutat si de o acoperire foarte buna. E urmat de ZU, Romania Actualitati, Europa FM si PRO FM. Pe tara, adica si la sate (ruralul inseamna peste 50 la suta in Romania) ordinea ramane la fel.

 

Related posts