MONTE CARLO – UN COLT DE PARADIS

MONTE CARLO – UN COLT DE PARADIS

Cand te pui pe cautat si vrei sa gasesti coltul ala de paradis pe care l-ai visat intr-o noapte, da o fuga pana la Monte Carlo. Merita. Pentru peisaj, pentru masinile scumpe care iti trec la minut prin fata ochilor, pentru lumea decenta, linistita. Da, e un oras care respira milioane, miroase a bani. Dar si aerul e curat.

Nu uita sa iti inchizi datele la telefon, daca nu vrei sa te trezesti cu o factura sanatoasa. Un mega de net costa peste 9 euro. Da, ati auzit bine. E un mega, nu un giga.

In schimb, poti sa iti bei linistit cafeaua la 4-5 euro si sa privesti cu ochi mari yachturile de lux ale miliardarilor, parcate in apele turcoaz ale Mediteranei. Majoritatea apartin miliardarilor rusi, care au gasit in Monte Carlo o destinatie perfecta!  

    

      

Monte Carlo e un oras mic, de doar 20 de mii de locuitori. Asa spune ultimul recensamant. Asa, dupa numarul oamenilor care traiesc aici ar fi cat Urziceniul. El, in realitate, pare mult, dar mult mai mare. Daca te tin picioarele il poti lua la pas. E cea mai buna metoda. O alta varianta sunt autobuzele, care misuna ca furnicile prin tot orasul, printre Lamborghini, Ferrari, Rolls-uri si alte minunatii de masini de sute sau milioane de euro. E expozitie de masini scumpe, ce sa mai! Nu am mers cu autobuzele din Monte Carlo, dar stiu ca biletele sunt ieftine. Cu 2-3 euro pe zi ai rezolvat problema deplasarii.

Dar cea mai misto metoda de a-l simti, de a-l admira, e pe jos. Esti sigur ca nu ratezi nimic. La orice pas trebuie sa ai obiectivul foto pregatit, pentru ca e imposibil sa nu iti apara o priveliste minunata in fata. Trebuie sa te tina bine picioarele pentru ca sunt destule locuri unde trebuie sa urci. Merita, macar pentru o fotografie buna. Si nu rata locul in care se afla palatul Printului Albert de Monaco. Sunt si cateva stradute mici, pe care nu ai voie sa le ratezi.

Ca o mica paranteza, daca ajungi cu masina nu iti face griji. Gasesti parcari in oras la preturi decente.

De sus, de jos, din stanga, din dreapta, de oriunde te uiti si pe oriunde treci, Monte Carlo pare o gradina botanica. E oras verde. Pe ghiduri gasesti tot felul de gradini de vizitat, dar mie orasul mi s-a parut tot o gradina. Chiar daca in unele momente ale zilei traficul e destul de intens, nu ai nicio secunda senzatia ca respiratia iti este poluata de gazele de esapament.

Orasul se pregateste sa-i primeasca pe cei mai buni piloti din lume, la finalul lui mai. Grand Prix-ul de Monaco se tine pe strazile ca-n palma ale orasului. Lucrarile erau in toi. Se montau tribunele si parapetii pentru una din cele mai asteptate curse ale anului din formula 1.

Sigur, n-o sa auziti prea mult limba romana, daca ajungeti la Monaco. Putini romani isi permit sa traiasca acolo, dar sunt cativa. Nu stau acum sa dau nume. Am intalnit si o fata de la noi, care vindea inghetata in centrul orasului. N-am intrebat-o cat castiga, dar banuiesc ca suficient de bine incat sa faca fata vietii de lux de la Monte Carlo.

Cel mai apropiat aeroport de Monte Carlo e cel din Nisa. La vreo 10 kilometri de oras. Dar se poate ajunge usor si de la Milano. Sunt aproape 4 ore de mers cu masina pe o autostrada superba, plina de tuneluri. E si un pic costisitoare, nu zic. Ca sa bati drumul de la Milano pana la Monaco esti taxat cu vreo 30 de euro.

Cert e ca merita sa faci o vizita de o zi in paradisul fiscal – Monaco. Multi sportivi au resedintele aici, datorita taxelor decente.

Related posts