SALZBURG SAU FANTOMA LUI MOZART

SALZBURG SAU FANTOMA LUI MOZART

Cand spui Salzburg, spui Mozart. E valabil si invers. E imposibil sa scapi de fantoma lui Mozart atunci cand iesi la plimbare pe strazile orasului micut, de doar 150 de mii de locuitori. Si atunci cand muzica lui nu se aude de nicaieri, parca o asculti in surdina, iti acopera urechile.

Orasul e cuprins de febra ‘’Mozart’’, se vinde orice cu marele muzician. De la magneti la ciocolata, viori cu chipul lui. Orice. Multe sunt kitsch-uri, dar cui ii pasa? A calcat in Salzburg, si-a cumparat ceva cu Mozart. Bineinteles, apartamentul in care s-a nascut si a inceput sa compuna, dar si casa in care a trait sunt deschise pentru vizite.

Nu e seara in care sa nu se cante Mozart la Salzburg. In sala de concerte, in baruri, in pub-uri.

Salzburg e vizitat anual de 7 milioane de oameni. Unii vin pentru o zi, altii pentru un week-end, altii stau cate o saptamana la schi, iarna. Daca ma intrebati pe mine, eu zic ca un week-end e mai mult decat suficient pentru a vizita orasul. Poate ajunge si o zi.

Castelul Hohensalzburg e principala atractie a orasului. Se poate ajunge la el cu funicularul sau pe jos, urcand o multime de trepte. Picioarele sa va tina. Castelul a fost construit acum 500 de ani, iar constructia lui a durat tot cam atat.

Palatul Hellbrunn cu frumoasele lui gradini merita si el vizitat. Costa vreo 12 euro intrarea. Catedralele, bisericile, merita vizitate pentru arhitectura lor. Asteptati-va ca totul sa fie legat de Mozart. Absolut tot. El exista si traieste in fiecare loc din Salzburg. Pentru ca oamenii stiu sa isi vanda bine marfa. Totul e marketing, lectie de marketing din care si romanii ar trebui sa invete cate ceva.

La capitolul mancare, Salzburg nu vine cu nimic nou, dar sunt o multime de restaurante bune si peste tot gasiti celebrul snitzel vienez si cartofii preprati nemteste. Na, Salzburgul e la o aruncatura de bat de Germania, e mai aproape de Munchen decat de Viena. Pana la Munchen sunt vreo doua ore. Pana la Viena, cam trei.

Salzburg poate fi raiul fotografilor, pentru ca sunt multe zone de belleview, mai ales atunci cand ajungeti la castelul, care se afla cocotat pe un deal de cateva sute de metri.

Related posts