1. VICENTE CALDERON – MADRID

Vechea casă a lui Atletico va ramâne probabil in inimile fanilor. Atmosferă ca aici n-am întalnit pe niciun alt stadion, pe care am ajuns. Fanii erau ca lupii, pe garduri, la fiecare mișcare din mâini a lui Simeone, iar arena se cutremură (la propriu) la fiecare fază a lui Atletico. Era semifinală de Champions League, cu Bayern. Parcă pe Wanda, Atletico nu se mai simte ca acasă.

Si o mica poveste – locurile de comentariu erau sus, sus de tot. Undeva sub acoperiș. Dar se vedea bine. Toaleta era improvizată, intre niște table, unde nici apa nu ajungea. La pauză, când am ajuns era ocupată. Am stat cuminte la ușa si din toaleta a iesit legendarul Zubizarreta, care (amuzat de situație) mi-a spus zâmbind – ‘’vedeți că nu merge apa’’ 🙂

Vicente Calderon - Atletico Madrid
Vicente Calderon – Atletico Madrid
  1. RED BULL ARENA – SALZBURG

E casa lui Red Bull Salzburg, echipă pe care Astra a întalnit-o în Europa League. Arena se află la marginea orașului, dar se ajunge repede la ea. E orașul mic 🙂  Pe stadionul de 30 de mii de locuri am avut mereu senzația că miroase a curațenie. Nu e un stadion de vizitat, daca mergeți la Salzburg. Dar dacă aveți timp să ajungeti la un meci, e ok. Bilete sunt sigur că gasiți. Nu a fost plin la niciun meci al lui Salzburg, dar sunt constant 15-20 de mii de fani la meciuri .

De aici nu-mi aduc aminte vreo poveste haioasă. Doar că era in apropierea Craciunului si toată lumea stătea la cozi pentru o cană de vin fiert!

Red Bull Arena - Salzburg
Red Bull Arena – Salzburg
Red Bull Arena - Salzburg
Red Bull Arena – Salzburg
  1. OLIMPICO – ROMA

Nu pot sa zic că e un stadion pe gustul meu. Pentru mine, arenele care au pista de atletism nu sunt potrivite pentru fotbal. Dar pe Olimpico se vede bine, nimic de zis. Cel puțin de la locurile de comentariu, care nu sunt foarte departe de teren. Aici am ajuns la un meci dintre Lazio si Vaslui. Mi-aduc aminte caăWesley a făcut un meci uriaș. Steliștii lui Dica au fost aici in februarie, sa se bată cu Lazio. Atunci, Lazio era o echipă mai slabă ca acum.

Așa, de amuzament, mi-aduc aminte ca Porumboiu a invitat la acel meci de la Roma toți jurnaliștii din Vaslui si că, in timpul meciului, vorbeau atât de mult și de tare, că se auzeau mai mult decât fanii lui Lazio 🙂

Olimpico - Roma
Olimpico – Roma

 

Olimpico - Roma
Olimpico – Roma
  1. ETTIHAD STADIUM (CITY OF MANCHESTER STADIUM)– MANCHESTER

Pe stadionul lui City am ajuns de două ori. Prima oară la un meci cu Real Madrid (semifinala de UCL, dacă mi-aduc bine aminte) si a doua oară la un meci din grupele Champions League cu Barcelona. Arena arată foarte, foarte bine, totul e bine pus la punct, dar atmosfera nu e chiar una de speriat. Fanii lui City sunt cuminți, poate cei mai cuminți pe care i-am întalnit în Anglia. Nu pun presiune pe adversari, cânta puțin, iar atmosfera seamană, în multe momente, cu cea de la teatru, nu cu una de mare meci! Dar e frumos, civilizat.

O întamplare amuzata de aici: mi-aduc aminte ca am plecat în ziua meciului cu Barcelona din București, cu noaptea în cap si din cauza unor fenomene meteo, avionul British a decolat mai târziu de la București. Am ratat legătura de la Londra la Manchester. Panică, panică, dar până la urmă a fost bine. Am schimbat metrouri prin Londra, am luat trenul către Manchester și cu vreo oră și jumătate înainte de meci am aterizat la stadion 🙂

Ettihad Arena - Manchester City
Ettihad Arena – Manchester City
Ettihad Arena - Manchester City
Ettihad Arena – Manchester City
  1. SAN SIRO – MILANO

Atmosfera foarte mișto, iar stadionul nu pare atât de vechi si atât de mare ( cum e 🙂 ). De afară, mirosul de bere si cârnați te face să simți că acolo se întampla ceva, că urmeaza un meci. Nu era unul atât de mare pentru Milan, cu Craiova, dar arena a fost aproape plină. Se intampla in vara lui 2017 si era primul meci acasă pentru noua echipa de 200 de milioane, construită de chinezi. Meciul n-a fost rău deloc, iar oltenii nu s-au făcut de râs.

Mi-aduc aminte că era începutul lui august și la Milano era o caldură infernală. Orașul era lovit de un val cu temperaturi de peste 40 de grade. În stadion atmosfera era și mai sufocantă!

San Siro - Milano
San Siro – Milano
San Siro - Milano
San Siro – Milano
  1. AMSTERDAM ARENA – AMSTERDAM

Aici am ajuns prin 2009. N-am cum să uit, pentru că a fost prima mea ieșire la un meci în afară. Ajax a jucat cu Timișoara în grupele Europa League. La Ajax, zeu era atunci Luis Suarez. Doar tricouri cu el găseai la vânzare în magazinul clubului. Timișoara a scos un 0-0 cu Ajax, cu un Pantilimon în zi mare.

Pentru că n-am apucat atunci sa vizitez muzeul lui Ajax si n-am ajuns prin vestiare, când m-am întors la Amsterdam, într-o vacanță, am mers și la stadion. Să-l mai văd o dată.

Îmi aduc aminte că cel mai frumos moment de la meciurile lui Ajax, e înaintea lor 🙂 Atunci când toată lumea flutură stegulețele în ritmuri de Sostakovici. ‘’The Second Wals’’ se aude în boxe, din vioara olandezului Andre Rieu. Câteodată, violonistul cânta live melodia, inaintea meciurilor.

Amsterdam Arena
Amsterdam Arena
Amsterdam Arena
Amsterdam Arena

 

  1. OLD TRAFFORD – MANCHESTER

Bătrânul ‘’Teatru al Viselor’’ mi s-a părut, ca și San Siro, un stadion mai mic decât e! Are 75 de mii de locuri, dar National Arena mi se pare mai mare ca el. 🙂  Doar mi se pare. E destul de înghesuit, ca să primească mai mulți fani. Mi-a plăcut si atmosfera de aici, deși se spune că City e mai iubita în Manchester decât United. P’asta n-o cred. Am întrebat și lumea cu care m-am intersectat prin oraș și am tras concluzia că United, cu multe, multe trofee în vitrină e peste. Nici n-ar avea cum să fie altfel. Cert e că United atrage mult mai multi turiști decât City.

Prima oară am ajuns pe Old Trafford la un meci de cupă cu Chelsea, inainte ca englezii sa dea peste Steaua în Europa League. Era prin martie, dar am prins un frig năpraznic. Din cauza vântului rece, îți îngheta fața în câteva minute! La meci atmosfera a fost caldă si totul a fost ok.

   

Old Trafford - Manchester United
Old Trafford – Manchester United
  1. CAMP NOU – BARCELONA

Pe Camp Nou am ajuns in vacanța. N-am văzut până acum un meci al Barcelonei pe Camp Nou, deși e echipa mea de suflet. Sunt sigur că viitorul îmi va oferi si această șansa, pentru că Barcelona e pe primul loc în topul orașelor mele și dacă nu voi ajunge să comentez un meci, mă voi întoarce ca turist. In 3-4 ani, Camp Nou va arată cu totul altfel, pentru că intra în renovare. Și va fi mărit la peste 100 de mii de locuri.

Camp Nou - Barcelona
Camp Nou – Barcelona
Camp Nou - Barcelona
Camp Nou – Barcelona
Camp Nou - Barcelona
Camp Nou – Barcelona
  1. ALLIANZ ARENA – MUNCHEN

E ultimul stadion pe care am ajuns, în decembrie la duelul de gală cu Paris Saint Germaine. N-ai cum să nu te bucuri de un meci al stelelor, cu Neymar, Lewandowski, Mbappe, Cavani, Ribery si mulți alții! Luminată in roșu, Allianz Arena arată uimitor de afara. Dar e foarte frumoasă și în interior. Nemții sunt nemți și o întrețin ca la carte. Stadionul e departe de oraș, dar există metrou direct din Marienplatz, care nu face jumătate de oră. Merită să-l vizitati, cu tot cu muzeul lui Bayern, dacă ajungeți la Munchen. La meciurile lui Bayern e greu de găsit un bilet.

Singurul lucru care nu mi-a placut: dupa meci, aștepți vreo oră să ajungi in stația de metrou. Lumea merge in pasul melcului, dar ordonat. Nu se bagă nimeni in fața, cum s-ar întampla în România! 🙂

Allianz Arena - Munchen
Allianz Arena – Munchen
Allianz Arena - Munchen
Allianz Arena – Munchen
Allianz Arena - Munchen
Allianz Arena – Munchen

WEMBLEY – LONDRA

Am pus pe primul loc Wembley, poate și pentru că e un stadion legendar. E foarte, foarte frumos. În plus, am mers aici la o finală de Cupa Angliei între Arsenal si Aston Villa și atmosfera a fost de poveste. Jumătate de stadion cu Arsenal, jumătate cu Aston Villa, niciun scandal. Civilizați cu forța pe stadioane, englezii știu de frică, știu că nu mai pot intra la meciuri ani de zile, dacă fac vreo greseală, dacă fac scandal pe stadion.

De amuzament: Wembley mi s-a parut o a doua Românie! 🙂 De ce? Pentru că până la hotelul aflat la doi pași de stadion se auzeau înjuraturile românilor, care muncesc in construcții acolo. Pentru că la hotel ne-a întampinat o receptionera de la noi. Pentru că la stadion am ridicat acreditarile de la o româncă. Pentru că tot la stadion, am avut nevoie de o priză englezeasca si am dat tot peste o românca. Până și la London Eye am cumpărat bilete tot de la o româncă. 🙂

Wembley - Londra
Wembley – Londra
Wembley - Londra
Wembley – Londra

Aș fi pus în top și National Arena. E un stadion care mie îmi place foarte mult. Mi se pare unul din cele mai reușite din Europa. Poate fi comparat oricând cu marile arene din lume. Și, în plus, pe National Arena mi se pare că se vede bine din orice loc. Ăsta e un atu pentru un stadion de fotbal. Sa avem noi ce să vedem! 🙂

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here