HA!HA!HA! NU CRED CA O SA TRAIM ZIUA AIA IN CARE SE SCHIMBA TAXIMETRISTII DIN BUCURESTI

HA!HA!HA! NU CRED CA O SA TRAIM ZIUA AIA IN CARE SE SCHIMBA TAXIMETRISTII DIN BUCURESTI

M-a apucat rasul cand am vazut ce le cere madam primarita Firea taximetristilor din Bucuresti. M-am amuzat teribil. Cererile, sa zic, sunt un pas catre civilizatie. Dar avem noi taximetristi civilizati? De unde…

Sa le luam pe rand:

SA AIBA TINUTA INGRIJITA – SACOU, CAMASA, PANTALONI, PANTOFI

Cati taximetristi la camasa ati vazut? Eu merg aproape zilnic cu taxiul si asa, dupa statistica din capul meu, nu sunt nici 2 la suta. Credeti ca cei 98 la suta vor accepta acest lucru. Poate ca unii nici nu au pe acasa asa ceva si asta ar insemna costuri suplimentare. Concluzia: legea asta va fi incalcata de peste 90 la suta dintre taximetrist. Sa zic ca 8 la suta vor trece la camasa si sacou!

OBLIGATORIU, TAXIURI CURATE

Nici pe asta n-o vad in Romania necivilizata. Si aici nu e doar vina taximetristilor. Pentru ca am auzit o multime de povesti de la unu si altul. Sunt romani care urca cu shaorm sau ce mancare o mai fi in taxi si mananca fara sa ceara voie. Sau urca cu pantofii murdari. Mai sunt si muncitori care nu renunta la salopetele murdare, atunci cand iau taxiul. Am vorbit doar de clienti, dar vina principala e tot a taximetristilor, care nu-si spala masinile cu saptamanile, chiar daca firmele le cer asta. Ii controleaza cineva? Nu. Firma e interesata sa-i vina soferul cu banii de ‘’plan’’, atata tot. Tot dupa un calcul facut in mintea mea, zic ca 10, maxim 15 la suta dintre taxiuri sunt curate.

SA VORBEASCA FRUMOS

Adica? Poti sa le impui soferilor de taxi cu 4, 8 clase sau cate or avea sa fie civilizati, daca ei n-au fost niciodata? O sa-i dea cineva afara pe astia? Nici vorba. ‘’Ia spune, ba, unde mergi?’’ in loc de salut va ramane pe veci. De fapt, aici nu e vorba de clasele de la scoala, ci de cei 7 ani de acasa pe care multi nu-i au.

SA NU FUMEZE IN TAXI

Tot asa, la o statistica din capul meu, cel putin jumatate dintre taximetristi fumeaza. Asta e treaba lor, nu e problema mea. De obicei, cand iei un taxi de la colt, pe sofer il gasesti cu tigara in gura. Nici asta nu e o problema, pentru ca pot stinge. Majoritatea n-o fac. Si nici nu intreaba daca pot fuma, desi e lege sa nu se fumeze in masina. Si eu sunt fumator, dar nu fumez niciodata in taxi. Nu mi se pare normal sa fac fum in masina, in care poate urca un nefumator imediat dupa ce cobor. Nu mai zic ca fumul ala intra in huse, ramane impregnate acolo si da un miros neplacut in masina (nu mai revin la ce am scris mai sus despre taxiuri curate).

SA NU VORBEASCA LA TELEFON

Ha!Ha!Ha! Aici chiar am ras cu pofta. Nu stiu daca am intalnit 2-3 taximetristi care sa nu raspunda la telefon in timpul cursei! Sau macar sa intrebe, va deranjeaza daca vorbesc sau daca raspund la telefon. Asa ajungi sa afli ce a luat nevasta de la piata, cu cine si-a mai tras-o prietenul taximetrist de pe alta masina, nemultumirile pe care le are, problemele lui personale, etc. Aici poate sa dea madam primarita Firea o mie de legi, ca nu vor fi respectate. Majoritatea taximetristilor, daca nu toti, au in dotare casti ‘’blutuf’’ sau pur si simplu casti de telefon. Nu mai zic nimic de cei care se cred Senna si conduc cu o jumatate de mana, pentru ca o mana si jumatate o au ocupata cu telefonul.

MUZICA ADAPTATA LA CEREREA CLIENTULUI

Aici, statistic, sa zic ca nu stam chiar rau. Majoritatea asculta radio si usor, usor, au disparut ascultatorii de manele. Dar mai sunt si din astia, care iti mai si spun – ai auzit-o, frate, p’asta. E ultima de la Salam, Minune sau cum s-or chema idolii lor. E suparare mare sa le ceri sa schimbe muzica, risti sa te dea jos din taxi. L-ai jignit, cum sa-i ceri sa inchida melodia lui preferata si sa puna altceva!

 NU MAI AU VOIE SA REFUZE CURSE

Ha!Ha!Ha! N-ai cum sa le scoti taximetristilor din vocabular intrebarea ‘’unde mergeti?’’, inainte sa te urci in masina. La fel cum n-o sa auzi taximetrist care sa uite de replica ‘’Aaa, nu pot, ca ma retrag in Militari’’ sau unde vrea el, ca sa nu te ia! ‘’Nu merg pana acolo, ca e aglomerat, e blocat’’ e un alt stil de refuz pe care taximetristii il considera ‘’civilizat’’! Legea asta o sa fie incalcata la fel de bine ca si pana acum, pentru ca primaria nu va avea bani sa angajeze oameni care sa verifice bunul mers al lucrurilor. Sau daca o va face, acestia vor fi foarte putini si nu vor putea controla mai mult de 10 taxiuri pe zi. Tot dupa un calcul din capul meu, eu zic ca nu sunt o treime taximetristii care nu refuza curse. Ce facem cu taximetristii aia din Centru Vechi, din Gara? Aia trebuie sa mearga pe tariful standard, asa cum n-au facut-o niciodata? Ha!Ha!Ha!

POS IN MASINA

Pai, cum vine asta? Sa nu mai poata taximetristul sa spuna ‘’nu am rest’’? Sa nu mai primeasca el spaga? Nu se poate asa ceva! 90 dintre taximetristii cu care am mers mi-au spus ca meseria lor e prost platita, ca abia fac banii de plan si ca traiesc din ce le lasa oamenii. Acum, ce facem? Ii mai baga si la plata unui POS, care nu e chiar ieftin pentru ei, ‘’saracii’’ taximetristi. Astept ziua aia in care sa merg cu taxiul si sa platesc cu cardul cursa, fara sa las nimic. Nu sunt convins ca o s-o apuc, la cum merg lucrurile in Romania, unde ‘’civilizat’’ e un cuvant strain, folosit doar cand vorbim de aia din Germania, din Anglia…

CONCLUZIA

Legi din astea s-au mai dat, dar nu le-a respectat niciun sofer de taxi. Asa va fi si acum, sunt suta la suta convins. Inca o data spun, nu doar taximetristii sunt de vina. Si oamenii care urca in ele. Aici e vorba despre tara in care traim, despe lipsa de civilizatie. Am mai spus-o si o spun din nou: mai avem mult pana sa ajungem sa gandim si sa traim ca cei din vest. Mult de tot. Inca avem ceasurile fixate cu vreo 50 de ani in urma.

DE CE N-O SA DISPARA UBER, TAXIFY, ETC…

Primaria vrea sa interzica firmele care le fac concurenta taximetristilor, Uber, Taxify si care or mai fi ele. E drept, ele functioneaza ilegal, dar asa au facut-o si in tarile civilizate. Intre timp, acolo problema s-a rezolvat. La noi, legea trebuie schimbata, ca sa fie interzisi sau sa intre in legalitate. Nu-mi poate interzice nimeni sa urc la ‘’un prieten’’ in masina, pentru ca nu are licenta de transport. Si poate ca eu vreau sa-i las si ceva maruntis, pentru ca m-a ajutat sa ajung mai repede la destinatie. Sunt cativa mii de ‘’uberi’’ si ‘’taxifai’’ in Bucuresti si n-o sa dispara peste noapte. Eu cred ca se vor inmulti, pentru ca ei nu cer spaga, pentru ca poti sa platesti cu cardul, pentru ca au masini curate, pentru ca nu vorbesc la telefon cu tine in masina, pentru ca sunt imbracati civilizati, pentru ca iti deschid usa atunci cand cobori. Si uneori, sunt mai ieftini decat taxiurile.

 

Related posts