Despre Castelul Neuschweinstein sunt multe, multe de spus, dar e bine să lași fiecare om să-i descopere frumusețea. Construit de Ludovic al II-lea al Bavariei la finalul secolului 19, castelul atinge orice coardă sensibilă. Operele prietenului Wagner l-au inspirat pe ‘’regele nebun’’ atunci când si-a imaginat acest castel devenit unul de poveste, datorită lui Walt Disney.

Parcă simți armonia muzicii lui Wagner înca din momentul în care îți apare in fața, cocoțat pe stancă, precum o lebădă care stă drepți in fața ta și te privește.

 NEUSCHWEINSTEIN, CASTELUL DE POVESTE
NEUSCHWEINSTEIN, CASTELUL DE POVESTE

Probabil, imaginea minunată l-a mișcat pe Walt Disney, atunci când a visat, a simțit că acesta e castelul care i se potrivește perfect Frumoasei din Pădurea Adormita. Modificat puțin și adus, evident, la o scară mai mică, replica acestui Neuschweinstein iți spune ‘’bun venit’’ la orice intrare în Disneyland.

CUM SE AJUNGE

Din Munchen se ajunge cel mai ușor la el. O poți face cu mașina (sunt 120 de kilometri de la Munchen la Hohenschwangau) sau cu trenul. Plecarea e din Gara Centrala din Munchen (Hauptbanhof). Există si excursii din Munchen, care ajung la 50-55 de euro de persoană.

Cu trenul e cel mai ușor. Pentru un cuplu, biletele costă 33 de euro la clasa a II-a si aproape 60 la clasa I (se numesc Bayern Ticket si sunt pregătite special pentru cei care doresc sa viziteze castelul). Trebuie doar să întrebi la gară despre bilete de tren către Fussen si vei fi îndrumat automat către Castelul Neuschweinstein.

Trenurile pleacă din oră in oră. Sunt unele care merg direct la Fussen, dar noi am prins unul în care a trebuit să schimbam la Buchloe. Nu vă speriați. Nu e mare lucru. Am coborât dintr-un tren și am urcat in celălalt, care ne aștepta la linia alăturată, pe același peron.

In prețul biletelor de tren este inclus si autobuzul de la Fussen pana la Hohenschwangau (autobuzul 78). Pentru intrarea în castel se pot cumpara bilete chiar din gara Fussen. Costa 19 euro.

 Peisajul te fură, imediat cum ajungi în satul Hohenschwangau. Nu poți să nu privești spre cer, fără să admiri frumusețea de castel. Evident, îți dorești să ajungi cât mai repede la el. Este un autobuz care te lasă aproape în poarta lui, dar poți alege si o plimbare cu trăsurile trase de doi cai.

 NEUSCHWEINSTEIN, CASTELUL DE POVESTE
NEUSCHWEINSTEIN, CASTELUL DE POVESTE

Se ajunge ușor și pe jos. Drumul e asfaltat și dureaza cam o jumatate de ora (atât am făcut noi la pas). Am ales această varianta, cu toate că ploua marunt si des.

Până să ajungi la porțile castelului ești întampinat de un peisaj unic. Există un loc de belvedere, unde lumea se înghesuie să fotografieze peretele stâncos, care, parcă asigură paza castelului.

Prin dreapta castelului se ajunge la podul Marienbrucke. Nu-l ratați. E locul din care castelul se vede atât de frumos. Sunt doar câteva sute de metri de urcat pe jos, nu e mare lucru!

Si podul este unul construit între două stânci, iar sub el se aud apele repezi, care curg ca într-o cascada.

Daca ajungeți la Munchen, dedicați o zi acestui castel, considerat cel mai frumos din Europa. Merită. Nu e pierdere de timp. În plus, în sat se afla și castelul mai mic – Hohenschwangau. Și el poate fi vizitat. Pornind din centrul satului, in 5 minute se ajunge la el.

Hohenschwangau
Hohenschwangau
Hohenschwangau
Hohenschwangau

Merită admirat și Lacul Alpsee, care începe din sat si merge până la granița cu Austria, aflată la doar câtiva kilometri! E considerat cel mai curat lac din Alpi.

Lacul Alpsee
Lacul Alpsee

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here