De ce Mexic?!

De unde s-a nascut aceasta pasiune a mea pentru Mexic? Povestea incepe acum 23 de ani, la mondialul de vis al Romaniei si primul pe care eu mi-l aduc aminte cu adevarat. Cu toate ca ma pregateam de examenul la liceu, pierdeam noptile ca sa nu ratez niciun meci. Si, din cate imi amintesc, le-am vazut pe toate. Printre fentele lui Hagi, golurile lui Raducioiu si executiile lui Ilie Dumitrescu, am descoperit o nationala plina de viata, pentru care fotbalul insemna doar placere, nu neaparat performanta. E vorba de Mexic. Si am ramas un suporter al lor pana in ziua de azi. Da, o sa ma injure multi, dar azi nationala Mexicului inseamna chiar mai mult decat cea a Romaniei, pentru mine.

N-am fost niciodata in Mexic, nici nu stiu daca voi ajunge, dar ar fi un vis implinit sa traiesc un meci alaturi de fanii mexicani pe Azteca, stadionul de peste 100 de mii de locuri din Ciudad de Mexico. Da, as vrea sa cant cu ei cor “Cielito Lindo” ascuns sub un “sombrero” si sa ma bucur de frumusetea fotbalului. Mexic e una din cele mai frumoase nationale din lume.

Jorge Campos
Jorge Campos

De la Hugo Sanchez, pe care-l stie toata lumea de la Real Madrid, la Cuathemoc Blanco – fotbalistul care a inventat cel mai ciudat dribling din lume (acel salt, ca al unui cangur, printre fundasi, cu mingea intre picioare 🙂 ). De la portarul de poveste din 94’ – Jorge Campos si echipamentele lui colorate, la golurile prezentului – marca Chicharito!  De la pletele de veritabil “mariachi” ale lui Luis Hernandez, la driblingurile lui Giovanni Dos Santos sau pasele de maestru ale lui Guardado. Sa nu-l uitam nici pe Claudio Suarez, creierul echipei, cu 177 de meciuri in nationala  si nici pe batranul fost la Barca, Rafa Marquez, care la 36 de ani a dus greul apararii la ultimul mondial. Si poate o sa-l vedem si in Rusia, nu e exclus!

Sa nu-i uitam nici pe selectionerii care au iesit intotdeauna in fata: de la Baron – ul din 94, la Aguirre – poate cel mai bun selectioner al Mexicului din istoria recenta. De la nebunul LaVolpe, care ascundea sub mustata a la “Leoncio” glume savuroase, dar si o duritate iesita din comun, la “Paduchele” Herrera, grasutul-pitic, plin de viata, al carui urlet se facea acoperea cei 50 de mii de spectatori! Nu mai zic de bucuriile lui de la goluri, cu totul iesite din comun!

In Mexic, fotbalul e o stare de spirit.

Trump vrea sa construiasca un zid pentru mexicani. Nu va putea pune insa o bariera pentru fotbalul pe care americanii l-au invatat tot datorita mexicanilor. Altfel, se opreau doar la fotbalul lor si nu existau nici azi la mondiale! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here